Logo Cesa

CORPUL EXPERTILOR IN SIGURANTA ALIMENTARA

Obiectivul general 14.: Îmbunătățirea nutriției și sănătății oamenilor

Obiectivul specific 14.2.: Sisteme de calitate și management integrat – tehnologii și control pe flux, în vederea minimizării nivelului contaminanților

Proiectul ADER 14.2.1.: Sisteme integrate de trasabilitate pe lanțul agroalimentar pe baza conceptului “de la consumator la producător” pentru a asigura siguranța produsului și a garanta originea acestuia

Perioada de derulare a planului sectorial: 2015 – 2018

Buget total: 762.850 lei

Rezumat: Alimentul este înțeles ca o producție a naturalului și a laboratorului uman. Nu este de ajuns ca alimentele să fie alese de către consumator (carne, lapte, fructe, legume), ci este foarte important ca să se știe unde sunt produse alimentele, cum și cine este implicat în lanțul alimentar de producție astfel încât consumatorul să aibă încredere că alimentul ales este sigur.

Este necesar să se identifice pericolele la care este supus organismul uman din cauza alimentelor noi patogeni, zoonoze, agenți toxici, iradiere, posibile efecte ale ingineriei genetice sau ale noilor tehnici de procesare.

Economia națională și, în special, industria alimentară se confruntă cu câteva provocări și anume, să furnizeze alimente sigure, convenabile ca preț și în cantități suficiente, în contextul:

 creșterii populației;

 creșterii cererilor specifice ale populației;

 creșterii competiției pe piață;

 cerințelor de durabilitate;

 creșterii conștientizării consumatorilor de importanța alimentului/alimentației în menținerea stării de sănătate a organismului.

Alimentul este azi mai sigur decât în trecut. Se așteaptă totuși, ca acesta să fie din ce în ce mai complex și să fie conectat la toate aspectele care influențează organismul la trecerea lui prin viață.

Oricare ar fi piața, când cerințele consumatorilor sunt satisfacute, competiția și evoluția spontană a nevoilor conduc la segmentarea pieții. Calitatea va domina cantitatea.

Calitatea totală, pe întreg lanțul alimentar, poate fi asigurată pe 3 nivele intermediare:

- asigurarea protecției mediului, legislației și controlului eficient; - asigurarea și satisfacerea cerințelor consumatorilor;

- know-how-ul.

Calitatea alimentelor înseamnă atât calitatea materiilor prime și a ingredientelor, cât și a modului de operare și procesare pe întreg lanțul alimentar. În cadrul conceptului de calitate a alimentelor, calitatea igienică asigură că produsul alimentar nu conține microorganisme, contaminanți și reziduuri sau substanțe otrăvitoare care să cauzeze boli. Una din cerințele importante ale consumatorilor este diminuarea reziduurilor și contaminanților pe care cercetarea este obligată să o ia în considerare.

Existența pe piața agroalimentară de produse sigure, „curate”, fără contaminanți proveniți din lanțul agroalimentar reprezintă scopul prezentului poiect.

Proiectul are ca obiectiv general inițierea și organizarea unui program de supraveghere și monitorizare a contaminanților cu potențial cancerigen în producția de materii prime vegetale și animale, precum și în procesarea acestora până la consumatori, prin continuarea investigării potențialului cancerigen al unor contaminanți chimici în zona București-Ilfov și stabilirea corelațiilor dintre aceștia și incidența cancerului. Acestea vor reprezenta un „pilot” cu posibilitate de extensie și la alte zone.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

- investigarea tipurilor de contaminanți potențial cancerigeni din mediu (sol, apă) și a celor din produse alimentare de origine vegetală, în regiunea București-Ilfov;

- investigarea tipurilor de contaminanți potențial cancerigeni din mediu (sol, apă), furaje și a celor din produse alimentare de origine animală, în regiunea BucureștiIlfov;

- supravegherea și monitorizarea unor contaminanți cu potențial cancerigen în unele produse agroalimentare de origine vegetală și animală (ca atare si/sau procesate) de pe piața din regiunea București-Ilfov;

- inițierea și organizarea unui program de supraveghere și monitorizare a contaminanților cu potențial cancerigen în producția de materii prime vegetale și animale, precum și în procesarea acestora până la consumatori. Propunere de politici agroalimentare îmbunătățite.

Rezultatele proiectului vor sta la baza unor propuneri de elaborare a politicilor de siguranță alimentară, de educare și stimulare a producătorilor agricoli și a procesatorilor de produse agricole non-animale și animale pentru obținerea de alimente sănătoase și sigure pentru consumatori, condiție esențială pentru reducerea incidenței și prevenția riscului de a dezvolta o boală canceroasă.