Logo Cesa

CORPUL EXPERTILOR IN SIGURANTA ALIMENTARA

Asociaţia „CORPUL EXPERŢILOR ÎN SIGURANŢA ALIMENTARĂ” (C.E.S.A.) din România, este un organism independent profesional, de expertizare, reprezentare, abilitare şi certificare competenţe în managementul siguranţei şi securităţii alimentare, fiind bazat pe colaborarea cu reţeaua naţională de laboratoare acreditate, dezvoltând filiale în toate judeţele ţării, colaborând cu Universităţi şi Institute de cercetare-dezvoltare-inovare prestigioase precum şi cu organismele de certificare, inspecţie şi control agreate.

C.E.S.A. are în viziunea sa dezvoltarea unor mecanisme naţionale de management agroalimentar de tip „anticipativ-avertizare timpurie” în lanţul tehnologic şi comercial agroalimentar;

Asociația promovează transparent instrumente de certificare a competenţelor postcurriculare a licenţiaţilor cât şi ceea ce priveşte managementul certificării produselor agroalimentare, realizând astfel participând la asigurarea siguranţei şi securităţii alimentare a României prin promvarea noţiunilor managriale de reglementare triadei nosogene producător-trasabilitate-consumator.

După anul 1989, în Europa şi în ţările cu economie dezvoltată, s-a introdus sistemul „certificării calităţii” de către organisme terţe, independente, punându-se bazele politicii Uniunii Europene (UE) privind evaluarea conformităţii, promovând un mediu tehnic, omogen, interdisciplinar, transparent şi credibil în care autorităţile publice, operatorii economici şi consumatorii pot avea încredere.  

În accepţiunea actuală, conceptul abilitare şi competenţe a specialiştilor precum şi de certificare a produselor s-a conturat prin contribuţia organismelor europene şi internaţionale din domeniul calităţii şi standardizării, având sensul unei acţiuni voluntare, demarată la iniţiativa producătorului sau distribuitorului de produse/servicii, constând în procedura şi activităţile efectuate de un organism de certificare privind analizarea, verificarea şi confirmarea scrisă a calităţii produselor în concordanţă cu reglementările specifice pentru asigurarea securităţii consumatorului. 

Certificarea conformităţii în siguranţa şi securitatea alimentară apare ca fiind totalitatea activităţilor (încercări, verificări, teste, determinări, eşantionări, analize, rapoarte, studii, cercetări etc.) efectuate de un organism neutru, independent de furnizor şi beneficiar, competent din punct de vedere juridic şi profesional, prin care se atestă în scris calitatea, riscul alimentar şi performanţele unui produs/serviciu, precum şi capabilitatea producătorului de a-l reproduce în serie la parametrii calitativi stabiliţi şi asumaţi.   

Corpul Experţilor în Siguranţa Alimentară (C.E.S.A.), îşi propune dezvoltarea unor programe, proiecte, cursuri de formare profesionala, consiliere si orientare in carieră, plasare pe piața muncii în domeniul tehnologic şi al siguranţei alimentare axat pe cercetare-dezvoltare-inovare cu scopul obţinerii de rezultate aplicate în producţia şi procesarea agroaliemntară, evaluarea  produselor şi serviciilor existente pe piaţa din România, interpretarea rezultatelor, clasificarea în funcţie de diferite criterii utile producătorilor, cât şi diseminarea lor în rândul consumatorilor, astfel ca aceştia să devină informaţi şi să poată opta pentru produsele alimentare în cunoştinţă de cauză, dar mai ales să câştige încredere în instituţiile statului român şi ale Uniunii Europene.