Logo Cesa

CORPUL EXPERTILOR IN SIGURANTA ALIMENTARA

Pentru realizarea scopului declarat, C.E.S.A. îşi propune realizarea următoarelor obiective:

  1. Crearea unei stări de spirit la nivel naţional, de conştientizare a impactului  fiecărui individ asupra calităţii, salubrităţii şi siguranţei alimentelor;
  2. Clasificarea calitativă a tuturor produselor şi serviciilor în funcţie de agresiunea lor asupra mediului, sănătăţii umane şi animale;
  3. Analizarea, evaluarea şi clasificarea diferitelor substanţe utilizate în agricultură şi industria alimentară;
  4. Impactul alimentelor asupra sănătăţii umane şi animale pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung;
  5. Promovarea alimentelor cu un impact cât mai puţin negativ asupra mediului şi sănătăţii publice;
  6. dezvoltarea unor programe şi proiecte în domeniul tehnologic şi al siguranţei alimentare axat pe cercetare-dezvoltare-inovare;
  7. Promovarea şi instituţionalizarea unor mecanisme interdisciplinare, de abilitare de competenţe postcurriculare care să conducă la creşterea gradului de expertizare pe produs şi servicii dar mai ales încrederea consumatorilor în expertiza profesională asigurată de membri ai CESA:
  1. Promovarea produselor si serviciilor de calitate oferite consumatorilor, prin întocmirea de clasificări ale produselor şi serviciilor de calitate din România şi zona centrală şi de est a Europei, ce vor fi mediatizate de către structurile asociative de profil;
  2. Promovarea tuturor produselor responsabile faţă de mediul înconjurător în parteneriat cu instituţii publice centrale şi locale, instute de cercetare-dezvoltare-inovare, asociaţii de testare şi monitorizare a calităţii, asociaţiile de protecţie  a consumatorilor şi asociaţiile de protectie a mediului, din ţară şi străinătate.
  3. Promovarea principiului „Poluatorul plăteşte”, pentru toate tipurile de produse, inclusiv cele alimentare prin extinderea taxei pe viciu pentru alimentele demonstrate ştiinţific şi clinic că afectează mediul şi starea de sănătate pe termen mediu şi lung;
  4. Promovarea de tehnologii şi soluţii ecologice şi nepoluante aplicabile agenţilor economici producători de bunuri şi servicii;
  5. Lupta împotriva risipei şi fraudei alimentare.
  6. Susţinerea şi promovarea educaţiei şi învăţământului preuniversitar şi universitar, prin programe de educaţie formativă şi nonformală, formare profesională continuă;
  7. Furnizarea serviciilor de consiliere şi orientare în carieră;
  8. Furnizarea serviciilor de mediere pe piaţa muncii;
  9. Furnizarea serviciilor de formare profesională curriculară şi extracurriculară continuă;
  10. Dezvoltarea de proiecte, programe şi activităţi care să conducă la dezvoltarea durabilă, din fonduri europene nerambursabile sau din orice alte surse eligibile;
  11. Susţinerea, implicarea şi sprijinerea în promovarea şi implementarea noului concept medical global “One Health”, în conformitate cu normele internaţionale ale practicii introducerii acestui nou concept medical, în contextul general al noţiunii de medicină;
  12. Implicarea în coordonarea şi derularea activităţilor care compun cele patru elemente fundamentale, componente ale acestui concept:

1. Medicina comparată (medicina umană şi medicina veterinară);

2. Siguranţa alimentelor;

3. Medicina mediului;

4. Managementul integrativ al celor trei elemente prezentate anterior, în cadrul bioeconomiei.